تهران، ایران – ایران فرآیند تغذیه گاز به آبشارهای سانتریفیوژهای جدید را آغاز کرده است، زیرا دیپلمات ارشد این کشور دور جدیدی از مذاکرات را در وین برای بازگرداندن توافق هسته ای سال 2015 این کشور با قدرت های جهانی پیشنهاد کرد.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، اواخر روز دوشنبه به تلویزیون دولتی ایران گفت که دستور آغاز گازگیری «صدها» نسل اول ماشینهای IR-1 و پیشرفته IR-6 داده شده است.
وی گفت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی از این اقدام مطلع شده است که به گفته کمالوندی مطابق با قانون مجلس در دسامبر 2020 است که نیاز به افزایش غنیسازی اورانیوم با استفاده از ماشینهای پیشرفته تا لغو تحریمهای یکجانبه آمریکا دارد.
این چند ساعت پس از آن صورت گرفت که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، گفت که تهران در حال بررسی آنچه به عنوان متن پیشنهادی نهایی توسط جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در هفته گذشته برای “نتیجه گیری” مذاکراتی که در آوریل 2021 در پایتخت اتریش آغاز شد، ارائه شده است.
امیرعبداللهیان با اشاره به طرف های توافق هسته ای چین گفت: ما اعلام آمادگی کردیم تا در زمان مشخصی هیات های ایران، 1+4 و آمریکا به طور غیرمستقیم به مذاکرات خود در وین ادامه دهند تا نتیجه حاصل شود. روسیه، فرانسه، آلمان و بریتانیا.
مذاکرات در وین برای بازگرداندن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، همانطور که این توافق رسماً شناخته میشود، در ماه مارس پس از حل و فصل بیشتر مسائل به حالت توقف در آمد و تنها چند نکته مهم باقی ماند که باید ذهن شما را درگیر کند. از نظر سیاسی
اما مذاکرات غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن از آن زمان به بن بست رسیده است و دور دو روزه مذاکرات در قطر در اواخر ژوئن نیز بدون پیشرفت به پایان رسید. هنوز مشخص نیست که آیا ایالات متحده و متحدان اروپایی آن با دور جدیدی از مذاکرات موافقت خواهند کرد، در حالی که اتحادیه اروپا خواستار تصمیم نهایی سیاسی در مورد متن پیشنهادی خود شده است.
به نوبه خود، وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه بار دیگر تاکید کرد که تهران می خواهد “خط قرمزهای” آن در یک توافق احتمالی در نظر گرفته شود، که به گفته او اگر واشنگتن “انعطاف پذیری” و رویکرد “واقع بینانه” نشان دهد، می تواند محقق شود.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در جریان کنفرانسی در نیویورک روز دوشنبه با هدف بازنگری بخشهایی از معاهده منع گسترش تسلیحات تسلیحات هستهای (NPT) گفت که برجام احیا شده همچنان “بهترین نتیجه” برای اشاعه جهانی منع اشاعه است.
ایالات متحده به طور یکجانبه در سال 2018 در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، از این توافق خارج شد و تحریم های سختی را اعمال کرد که از آن زمان توسط رئیس جمهور جو بایدن اجرا و گسترش یافته است.
دولت بایدن روز دوشنبه تحریمهای جدیدی را علیه صادرات پتروشیمی ایران اعمال کرد، اقدامی که وزارت خارجه ایران آن را ادامه سیاست فشار حداکثری آمریکا در سراسر کشور محکوم کرد.
“قادر است اما برنامه ریزی برای ساخت بمب ندارد”
در همان کنفرانس، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت که اگر تهران می خواهد صلح آمیز بودن برنامه هسته ای خود را نشان دهد، باید “اطلاعات کامل” را به آژانس بدهد.
وی گفت: «عدم پیشرفت در راستیآزمایی ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران پیامدهایی برای چشمانداز امنیت منطقه خواهد داشت».
ایران 27 دوربین آژانس تحت پوشش برجام را در ماه ژوئن پس از آمریکا از بین برد
این تحولات در حالی صورت میگیرد که چندین مقام ارشد ایرانی در هفتههای اخیر گفتهاند که ایران توانایی فنی ساخت بمب هستهای را دارد، اما برنامهای برای این کار ندارد.
محمد اسلامی، رئیس هستهای ایران، روز دوشنبه به طور گسترده از سوی رسانههای ایران نقل قول شد که این بیانیه را بیان کرد، اما کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، به سرعت در صدد شفافسازی این موضوع بود و گفت که اسلامی وقتی گفت که رسانهها «سوءتفاهم و قضاوت نادرستی» داشتند.
کمالوندی گفت: پتانسیل راهبردی و قدرت نظامی ایران به اندازه کافی برای دفع هرگونه تهدید خارجی بازدارنده است، بنابراین طراحی و توسعه تسلیحات هستهای برای این کشور منطقی نیست.
اما دو شخصیت دیگر، مشاوران رهبر آیتالله علی خامنهای – کمال خرازی و محمدجواد لاریجانی – در ماه گذشته گفتهاند که ایران توانایی دارد اما برنامهای برای ساخت سلاح هستهای ندارد، که نشاندهنده لفاظی جدیدی در پیام تهران به غرب است.
موضع رسمی ایران این است که بر اساس حکم مقام معظم رهبری هرگز به دنبال بمب نبوده و نخواهد بود.