مقامات ایرانی اتباع فرانسوی را که نامی از آنها ذکر نکردند به جاسوسی و توطئه علیه امنیت ملی متهم می کنند.
تهران، ایران – قوه قضاییه ایران اتهامات جاسوسی را علیه دو شهروند فرانسوی صادر کرد و یک تبعه بلژیکی را در پرونده ای جداگانه متهم کرد.
این دو شهروند فرانسوی نامشان فاش نشد، اما مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه روز سه شنبه در یک نشست خبری گفت که آنها به اتهام جاسوسی و تبانی علیه امنیت ملی بازداشت شده اند. وی گفت: هنوز حکم قطعی دادگاه صادر نشده است.
وی همچنین گفت که کیفرخواستی به اتهامات نامشخصی علیه یک بلژیکی ناشناس در 18 آبان صادر شده و پرونده در شعبه دادگاه انقلاب در حال بررسی است.
کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه در اواسط نوامبر گفته بود که دو شهروند فرانسوی ناشناس در ایران بازداشت شده اند و تعداد کل فرانسوی های بازداشت شده در آنجا به هفت نفر می رسد.
او این اعلامیه را در جریان اعتراضات جاری در ایران، که در ماه سپتامبر آغاز شد و دهها خارجی را دستگیر کرد، اعلام کرد.
دو شهروند فرانسوی، سیسیل کوهلر و شریک زندگی او ژاک پاریس، در ماه می دستگیر شدند. مقامات ایرانی ما را به جاسوسی و تلاش برای ایجاد ناآرامی متهم می کنند. سفر او به ایران در حالی صورت گرفت که معلمان دست به اعتراض زدند.
در ماه اکتبر، تلویزیون دولتی ایران “اعترافات” این زوج را پخش کرد که وزارت خارجه فرانسه آن را محکوم کرد و کوهلر و پاریس را “گروگان دولت” خواند.
فریبا عادلخواه محقق ایرانی-فرانسوی در سال ۲۰۱۹ دستگیر و به اتهام امنیت ملی به پنج سال محکوم شد، در حالی که بنجامین بریر، مسافر و وبلاگنویس فرانسوی، در سال ۲۰۲۰ بازداشت و به اتهام جاسوسی به هشت سال محکوم شد.
در همین حال، اولیویه واندکاستیل بلژیکی، امدادگر سابق، از فوریه به اتهام جاسوسی در ایران زندانی است. خانواده او ماه گذشته گفتند که واندکاستیل به ۲۸ سال زندان محکوم شده است.
پایگاه خبری نیمه رسمی تسنیم روز سه شنبه به نقل از یک «منبع آگاه» ناشناس اعلام کرد که یک تبعه بلژیکی به مجازات نامشخصی محکوم شده است. در این بیانیه مدعی شد که این بلژیکی «در پوشش اقدامات بشردوستانه با هدف جاسوسی از دولت متخاصم آمریکا و توزیع پول بین گروههای فعال در کمپهای ضد امنیتی» وارد ایران شده است.
ایران گفت 40 خارجی در جریان “شورش” در ماه های اخیر دستگیر شده اند. سخنگوی قوه قضائیه روز سهشنبه به خبرنگاران گفت: این افراد در مکانها و زمانهای مختلف دستگیر شدهاند و جزئیاتی از پرونده خاصی اعلام نکرد.
فرانسه، بلژیک و چندین کشور دیگر از اتباع خود خواسته اند از ترس دستگیری خودسرانه ایران را ترک کنند و از بازدید از آن خودداری کنند.
طی سالها، تهران متهم شده است که از افراد دوتابعیتی و اتباع خارجی دستگیر شده به عنوان ابزار چانهزنی برای گرفتن امتیاز از سایر کشورها استفاده میکند، چیزی که دولت ایران همواره آن را رد کرده است.
اعتراضات در سراسر ایران در اواسط سپتامبر در پی مرگ مهسا امینی، زن 22 ساله ای که توسط پلیس اخلاق کشور به اتهام نقض قوانین پوشش اجباری دستگیر شد، آغاز شد.
در جریان ناآرامیهای جاری، ایران سرویس اینترنت و شبکههای خصوصی مجازی را که شهروندان برای دور زدن محدودیتهای اینترنت از آن استفاده میکنند، قطع کرده است. سازمان های حقوق بشر مستقر در خارج از کشور می گویند از زمان آغاز اعتراضات بیش از 500 نفر کشته و هزاران نفر دستگیر شده اند.