بغداد، عراق – در زیر گرمای طوفان تابستان عراق، هزاران نفر در منطقه سبز بغداد برای نماز دسته جمعی در روز جمعه تجمع کردند.
برخی صورت خود را در پارچههای آغشته به آب پیچیده بودند، برخی دیگر آب بطری میآوردند تا روی سرشان بریزند، بسیاری از آنها چتر حمل میکردند، همه در تلاش برای تسکین گرمای سوزان.
با غروب خورشید بر جمعیت هزاران نفری که در میدان کاملاً سرپوشیده در مرکز بغداد جمع شده بودند، برخی شروع به غش کردند.
حافظ علوبیدی پس از اقامه نماز توسط مقتدی صدر، رهبر بانفوذ شیعیان، به الجزیره گفت: هوا بسیار گرم بود.
علوبیدی می گوید: «وقتی هوا آرام بود، احساس می کردم دارم در تنور کباب می شوم.
او گفت: «وقتی نسیمی میوزید، احساس میکردم که یک سشوار در صورتم میوزد… با تمام قدرت.
“شما فکر می کردید زندگی در عراق شما را به این نوع آب و هوا عادت می دهد، اما نه، هیچ انسانی نباید در این نوع آب و هوا زندگی کند.”
موج گرما سراسر عراق را فرا گرفته است.
دما در بغداد تقریباً روزانه به 50 درجه سانتیگراد افزایش یافت و در شهر جنوبی بصره دمای هوا به 53 درجه رسید که در کشوری که به طور مزمن فاقد زیرساخت ها و خدمات اولیه است، به طور خطرناکی بالا می رود. در یک بحران سیاسی
هر تابستان، عراق امواج گرمایی با شدت های متفاوت را تجربه می کند و امسال نیز از این قاعده مستثنی نیست.
اما امسال گرمای شدید با یک بحران سیاسی داغ همراه شده است: بن بست پارلمانی که کشور را فلج کرده است، از جمله باقی ماندن عراق بدون بودجه دولتی برای تخصیص مناسب هزینه ها به خدمات ضروری مانند تامین برق.
از زمان انتخابات پارلمانی سال گذشته، عراق بیش از 300 روز بدون دولت بوده است.
همه برای مقتدی!
اگرچه الصدر اکثریت کرسی های پارلمان را به دست آورد، اما نتوانست دولتی مطابق میل خود تشکیل دهد. او بعداً نمایندگان خود را از پارلمان خارج کرد که منجر به یک بن بست سیاسی شد.
الصدر اخیراً با ایده برگزاری یک انتخابات دیگر لاس زده است. هواداران او آخر هفته گذشته به ساختمان پارلمان در بغداد هجوم بردند و همچنان در آنجا اشغال شده اند که بحران سیاسی را بیشتر پیچیده کرده است.
علوبیدی که در نماز جمعه شرکت کرد و همچنین به طوفان پارلمان کمک کرد، گفت که این تلاش تقریباً باعث گرمازدگی او شد.
علوبیدی در پاسخ به این سوال که چرا همچنان اینقدر تظاهرات می کنید، بازویش را بالا گرفت و گفت: همه برای مقتدی!
در این پسزمینه روزهای سوزان و بحران سیاسی داغ، دولت موقتی وجود دارد که طبق قانون نمیتواند بودجهای را حتی برای بخش حساس برق کشور تعیین کند.
مصطفی الکاظمی که در حال حاضر از می 2020 رهبری آن دولت را بر عهده دارد، در کارهایی که می تواند با امور مالی دولت انجام دهد به شدت محدود است.
در 15 ماه مه، دادگاه عالی فدرال عراق حکم داد که دولت موقت فعلی تنها می تواند پروژه ها را بر اساس بودجه تعیین شده برای سال گذشته و فقط به صورت متناسب ماهانه اجرا کند.
عراق، یک کشور نفت خیز، به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین و آشفتگی جهانی نفت، مقادیر بی سابقه نفت صادر کرده و درآمد رو به رشدی برای این کشور ایجاد کرده است.
با این حال، با محدودیت تخصیص بودجه به دلیل بن بست سیاسی، دولت نمی تواند از ذخایر رو به رشد ثروت انباشته شده در ماه های اخیر استفاده کند، زیرا وزارتخانه های سراسر دولت با کمبود بودجه دست و پنجه نرم می کنند.
وزارت برق عراق اخیرا وضعیت اضطراری را اعلام کرد زیرا این کشور همچنان با اوج تقاضای انرژی در تابستان و تامین ناکافی برق دست و پنجه نرم می کند.
این وزارتخانه در 30 ژوئیه اعلام کرد که با تولید انرژی به 23.25 گیگاوات به سطح بی سابقه ای از عرضه رسیده است که هنوز از میزان انرژی مورد نیاز مردم برای مواجهه با تابستان سخت عقب است. به گفته این وزارتخانه، تقاضای برق در تابستان 2022 به بالاترین حد خود یعنی 34.18 گیگاوات خواهد رسید.
“انجام کاری غیرممکن است”
یاسر المالکی، اقتصاددان انرژی و تحلیلگر خلیج فارس در بررسی اقتصادی خاورمیانه، گفت که دلایل متعددی برای کمبود انرژی وجود دارد.
“[There are] المالکی به الجزیره گفت: نیروگاه های قدیمی با مشکلات مکانیکی یا نیروگاه هایی که قرار بود با گاز کار کنند اما اکنون با نفت مایع کار می کنند.
اما در عین حال، وزارتخانه به دلیل نداشتن بودجه برای مطالبات تابستان آماده نیست.
آنها برای تابستان 2023 چه خواهند کرد، زمانی که تقاضا افزایش می یابد؛ ما 200 روز دیگر را بدون دولت پشت سر می گذاریم؟ او درخواست کرد
کمبود منابع انرژی کافی در سراسر جامعه عراق احساس می شود، جایی که بسیاری از آنها با افزایش دما از ابزار خنک ماندن محروم شده اند.
در استانهای جنوبی عراق، از جمله بصره، در شب 5 اوت، زمانی که دمای هوا بالای 40 درجه سانتیگراد باقی ماند، یک نقص در خط برق بصره که تغذیه ناصریه را تامین میکرد، رخ داد و باعث تعطیلی کامل مراکز بصره شد. قبل از بازگشت تدریجی برق در ساعات اولیه 6 آگوست، شهر در تاریکی فرو رفت.
همچنین کمبود برق دائمی در پایتخت وجود دارد. به عنوان مثال، در منطقه مستنصریه در شمال شرقی بغداد، به گفته چندین تن از ساکنان، شبکه سراسری تنها قادر بود شش تا هشت ساعت برق در روز برای خانوارها فراهم کند.
برای خانواده های مرفه تر، ژنراتورهای خصوصی می توانند شکاف های برق را پر کنند. هزینه کارکرد ژنراتورها بسته به میزان مصرف برق متفاوت است، اما بسیاری از افرادی که با الجزیره صحبت کردند گفتند که می توانند ماهیانه بین 100 تا 150 دلار برای یک منبع تغذیه نسبتاً پایدار هزینه کنند.
احمد الزنگنه، یکی از باشندگان این ولسوالی، گفت که از یک ژنراتور برای روشن نگه داشتن دستگاه تهویه مطبوع در شب استفاده می کند.
او گفت: “اما این برای من 150 دلار در ماه هزینه دارد – من فقط در تابستان این کار را انجام می دهم زیرا بسیار گران است.”
برای اکثریت قریب به اتفاق، پرداخت چنین قیمت بالایی برای برق تولیدی خصوصی یک گزینه نیست. آنها باید راه هایی برای مقاومت در برابر گرما پیدا کنند.
![پسری در اجتماع مقتدای صدر برای نماز جمعه 5 اوت 2022 آب می ریزد. [Alaa al-Marjani/Reuters]](https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2022/08/2022-08-05T120539Z_883698779_RC2CQV9457GC_RTRMADP_3_IRAQ-POLITICS-SADR-PRAYER.jpg?w=770&resize=770%2C513)
یاسر زلزالی به همراه همسر و دو فرزندش در پارک ابونواس در حاشیه رودخانه دجله در مرکز بغداد پس از کاهش گرمای ظهر روزگار نشستند.
زلزالی با تماشای بازی فرزندانش در آب گفت که چگونه برق خانه اش به تنها چهار ساعت در روز کاهش یافته است.
ساعت تقریباً 8 شب بود و دمای هوا همچنان 44 درجه سانتیگراد بود.
او در حالی که از یک مجله به عنوان فن برای ایجاد نسیم استفاده می کرد، گفت: «در خانه انجام کاری غیرممکن است.
ما هر شب به اینجا می آییم تا گرما را در خانه خود نگه داریم.»