سقف قیمت نفت دریایی روسیه که توسط اتحادیه اروپا، G7 و استرالیا توافق شده بود، اجرایی شد.
سقف 60 دلار در هر بشکه که از روز دوشنبه اجرایی شد، با هدف محدود کردن توانایی روسیه برای تامین مالی جنگ خود در اوکراین و حصول اطمینان از ادامه عرضه این کشور به بازار جهانی است.
با این حال، مسکو گفته است حتی اگر مجبور به کاهش تولید شود، از این اقدام پیروی نخواهد کرد.
این سقف علاوه بر تحریم اتحادیه اروپا بر واردات نفت خام روسیه از طریق دریا و تعهدات مشابه از ایالات متحده، کانادا، ژاپن و بریتانیا است.
این بدان معناست که نفت روسیه که فقط با قیمت یا کمتر از 60 دلار در هر بشکه فروخته می شود، می تواند با استفاده از تانکرهای G7 و اتحادیه اروپا، شرکت های بیمه و مؤسسات اعتباری به کشورهای ثالث ارسال شود. از آنجایی که شرکت های بزرگ کشتیرانی و بیمه جهان در کشورهای G7 مستقر هستند، این سقف می تواند فروش نفت خود را با قیمت بالاتر برای مسکو دشوار کند.
کشورهایی که این اقدام را اتخاذ نکنند میتوانند به خرید نفت روسیه بالاتر از حداکثر قیمت ادامه دهند، اما بدون استفاده از خدمات غربی برای خرید، بیمه یا حمل و نقل آن.
یک مقام اروپایی به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما نشانههای واضحی داریم مبنی بر اینکه تعدادی از اقتصادهای نوظهور، به ویژه در آسیا، اصول سقف را رعایت خواهند کرد.
اما روسیه، دومین صادرکننده بزرگ نفت جهان، روز یکشنبه گفت که این سقف را نمیپذیرد و نفتی را که مشمول آن است نمیفروشد.
معاون نخست وزیر الکساندر نواک گفت این اقدام غرب مداخله جدی است که با قوانین تجارت آزاد در تناقض است و با ایجاد کمبود عرضه، بازارهای جهانی انرژی را بی ثبات می کند.
وی گفت: «ما در حال کار بر روی مکانیسمهایی هستیم تا استفاده از ابزار سقف قیمت را بدون توجه به سطح تعیینشده ممنوع کنیم، زیرا چنین تداخلی میتواند بیشتر بازار را بیثبات کند.»
وی افزود: نفت و فرآوردههای نفتی را فقط به کشورهایی میفروشیم که با شرایط بازار با ما همکاری میکنند، حتی اگر مجبور باشیم کمی تولید را کاهش دهیم.
از زمانی که زمین شناسان شوروی در دهه های پس از جنگ جهانی دوم نفت و گاز را در باتلاق های سیبری پیدا کردند، فروش نفت و گاز به اروپا یکی از منابع اصلی درآمد ارز خارجی روسیه بوده است.
محدودیت قیمت G7 که روز جمعه توافق شد، خیلی کمتر از سطح 67 دلاری نیست که در آن هر بشکه نفت روسیه در پایان روز بسته شد. بنابراین اتحادیه اروپا و کشورهای G7 امیدوارند که روسیه همچنان انگیزه ای برای ادامه فروش نفت با آن قیمت و در عین حال پذیرفتن سودهای کمتر داشته باشد.
یکی دیگر از مقامات اروپایی به خبرگزاری فرانسه گفت: «روسیه باید علاقه خود را به فروش نفت خود حفظ کند» در غیر این صورت خطر کاهش عرضه جهانی و افزایش قیمتها را تهدید میکند و افزود که آنها تهدیدهای کرملین برای توقف تحویل به کشورهایی که محدودیت را رعایت میکنند باور ندارند.
این مقام گفت روسیه همچنان نگران حفظ وضعیت زیرساخت های خود است که در صورت توقف تولید آسیب می بیند و اعتماد مشتریان خود از جمله چین و هند را حفظ خواهد کرد.
در حالی که روسیه ممکن است وسوسه شود که ناوگان نفتکش های خود را ایجاد کند و آنها را به تنهایی بیمه کند، بروکسل معتقد است که “ساخت یک اکوسیستم دریایی یک شبه بسیار پیچیده خواهد بود” و چنین اقدامات بازیابی می تواند در متقاعد کردن مشتریان با مشکل مواجه شود.
سطح این محدودیت باید توسط اتحادیه اروپا و G7 هر دو ماه یکبار بررسی شود و اولین بررسی از این نوع برای اواسط ژانویه برنامه ریزی شده است.
کمیسیون اروپا در بیانیه ای اعلام کرد: «این بررسی باید اثربخشی این اقدام، اجرای آن، عضویت و همسویی بین المللی، تأثیر بالقوه بر اعضا و شرکای ائتلاف و تحولات بازار را در نظر بگیرد».
محدودیت نفت خام با اقدام مشابهی بر فرآورده های نفتی روسیه که از 5 فوریه اجرایی می شود، دنبال خواهد شد، اگرچه سطح آن هنوز تعیین نشده است.