در چند ماه گذشته، روابط روسیه و ارمنستان مملو از تنش بر سر منطقه مورد مناقشه قره باغ کوهستانی بوده است.
روسیه ارمنستان را متهم کرده است که مذاکرات صلح با آذربایجان بر سر منطقه مورد مناقشه قره باغ کوهستانی را در جدیدترین نشانه از اصطکاک بین مسکو و ایروان بر سر این درگیری متوقف کرده است.
ارمنستان و آذربایجان، هر دو جمهوری شوروی سابق، ماهها تلاش کردهاند تا در مورد یک توافق صلح برای منطقه مورد مناقشه قفقاز جنوبی گفتگو کنند.
قره باغ کوهستانی در سطح بین المللی به عنوان بخشی از آذربایجان شناخته می شود، اما جمعیتی عمدتاً ارمنی در آن زندگی می کنند. درگیری دو همسایه بر سر این منطقه از اوایل قرن بیستم آغاز شد و دو بار به جنگ کشیده شد، آخرین بار در سال 2020.
مسکو روز پنجشنبه ارمنستان را به ترک مذاکرات صلح متهم کرد و از ایروان خواست به میز مذاکره بازگردد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت: ارزیابی موضع ایروان در شرایطی که اظهارات رسمی آن بسیار متفاوت است، دشوار است.
او گفت که تصمیم ارمنستان برای کنار گذاشتن از مذاکرات صلح برنامه ریزی شده برای دسامبر در مسکو “ما را از گفتگو در مورد پیمان صلح باز داشت.”
زاخارووا گفت: “اگر شرکای ارمنی ما واقعاً علاقه مند به حل این مشکلات هستند… پس به جای درگیر شدن در دانش آموزی، لازم است به همکاری ادامه دهیم.”

تنش های فزاینده
طی ماه گذشته، غیرنظامیان آذربایجانی که می گویند فعالان محیط زیست هستند، در امتداد کریدور لاچین، تنها جاده ای که قره باغ کوهستانی را به ارمنستان متصل می کند، تظاهرات کردند. ایروان این اقدام را محاصره ای توصیف کرد که توسط دولت آذربایجان تایید شده است.
باکو می گوید که این گروه نگرانی های مشروعی در مورد پروژه های معدنی مشکوک غیرقانونی ارمنستان دارد و محاصره منطقه را رد کرده است.
این موضوع باعث تنش در روابط متحدان ارمنستان و روسیه شده است. ایروان بارها از نیروهای حافظ صلح روسیه که از سال 2020 برای تضمین حرکت آزاد در کریدور لاچین مستقر شده اند، انتقاد کرده است. ارمنستان گفت که به اندازه کافی برای کاهش تنگنا انجام نمی دهد. اما مسکو گفت که تمام تلاش خود را می کند.
نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان روز سه شنبه گفت: حضور نظامی روسیه در ارمنستان نه تنها امنیت این کشور را تضمین نمی کند، بلکه تهدیدات امنیتی را متوجه ارمنستان می کند.
در همان روز، ارمنستان اعلام کرد که میزبان مانورهای نظامی توسط ائتلاف کشورهای پس از فروپاشی شوروی به رهبری روسیه، سازمان پیمان امنیت جمعی (CTSO) نخواهد بود.
پاشینیان گفت که انجام تمرینات CTSO در خاک ارمنستان معقول نخواهد بود.
علیرغم مانورهای لغو شده، کرملین گفت ایروان همچنان یک “همپیمان نزدیک” باقی مانده است و قصد دارد از ارمنستان بخواهد موضع خود را روشن کند.