خارطوم، سودان – در ساعات اولیه 11 اکتبر، یک پلیس لباس شخصی مدصر کمال را پس از خرابی وسیله نقلیه وی در خارطوم، پایتخت سودان، دستگیر کرد. سپس این جوان 29 ساله سودانی-اتیوپیایی به اداره پلیس منتقل شد. او زنده از آن خارج نشد.
به گفته خانواده کمال، ماموران توضیحی ثابت در مورد مرگ کمال نداده اند. ابتدا پلیس به آنها گفت که کمال به مرگ طبیعی مرده است. سپس آنها ادعا کردند که او در واقع بر اثر مصرف بیش از حد مواد مخدر مرده است.
اما وقتی خانواده برای شناسایی جسد کمال به سردخانه رفتند، کبودی، جای زخم و خون را در سراسر بدن او مشاهده کردند. آنها تا زمانی که اطلاعات بیشتری از مقامات یا شاهدان دریافت نکنند نمی دانند چه اتفاقی افتاده است، اما خانواده معتقدند که ممکن است افسران او را برای اخاذی شکنجه کرده باشند. پلیس سودان متهم شده است که جوانان، به ویژه آنهایی را که تصور می شود خارجی هستند، برای گرفتن رشوه برای آزادی آنها بازداشت کرده است.
آرگو گوادی، مادر اشک آلود کمال، به الجزیره گفت: “امیدوارم کسی قاتل پسرم را همان طور که پسرم را کشت، بکشد.”
مرگ کمال مظهر چیزی است که فعالان و حقوقدانان آن را روند رو به رشد خشونت پلیس پس از کودتای نظامی که انتقال سودان به دموکراسی در 25 اکتبر سال گذشته را از مسیر خود خارج کرد، می نامند. به گفته پزشکان ماه گذشته، افسران پلیس دو مرد جوان دیگر را کشتند: اولین با مهمات واقعی و یکی دیگر با برخورد یک ماشین به جمعیت این کشتار تعداد کل کشته شدگان اعتراضات ضد کودتا را به 119 نفر رساند.
علیرغم درخواست های سازمان ملل برای انجام این کار، دولت نتوانسته است قتل های پلیس را به طور قابل اعتمادی بررسی کند. فعالان، وکلا و گروه های حقوقی می گویند که در نتیجه کودتا، افسران پلیس برای دستگیری غیرقانونی، ضرب و شتم و کشتن غیرنظامیان از مصونیت کامل برخوردارند.
![سودان [Mat Nashed/Al Jazeera]](https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2022/11/20221030_184755.jpg?w=770&resize=770%2C578)
بهانه ای برای خشونت
پس از برگزاری تظاهرات گسترده در اولین سالگرد کودتای نظامی، نیروی پلیس سودان با صدور بیانیهای خواستار قدرتهای فوقالعاده برای سرکوب آنچه که «تشکیلهای مسلح» در میان معترضان است، شد.
اگرچه هیچ بیانیه عمومی مبنی بر پذیرش این درخواست منتشر نشده است، لفاظی پلیس با اظهارات قبلی ارتش سودان که اعضای جنبش دموکراسی خواه کشور را به تحریک اعمال خشونت آمیز متهم می کند، مطابقت دارد.
اگرچه برخی از جوانان به کشتن اعضای نیروهای امنیتی متهم شده اند، گروه های حقوق بشر و وکلا بر این باورند که دستگیری ها با انگیزه های سیاسی بوده است. آنها می گویند که متهمان از رسیدگی قانونی محروم شده اند و در برخی موارد برای گرفتن اعترافات دروغین شکنجه شده اند.
منعم آدم سودانی گفت: “ما هیچ اقدامی از سوی معترضان را ندیده ایم که بتوان آن را غیرمسالمت آمیز طبقه بندی کرد. طبق تمام استانداردهای بین المللی، همه اقدامات معترضان را می توان در حوزه اقدامات “غیر خشونت آمیز” طبقه بندی کرد.” بایگانی، یک تیم تحقیقاتی که تحقیقات منبع باز آن به گروه های بین المللی حقوق بشر کمک کرده است تا موارد نقض در کشور را ثبت کنند.
آرشیو سودان پلیس را به استفاده عمدی از زور در طول تظاهرات متهم کرد، از جمله راندن کامیون ها به داخل جمعیت، شلیک مستقیم گاز اشک آور به سمت مردم و شلیک مکرر گلوله واقعی.
اعضای کمیتههای مقاومت سودان، گروههای محلهای که جنبش طرفدار دموکراسی را رهبری میکنند، نیز میگویند که توسط پلیس لباس شخصی مورد حمله قرار گرفتهاند.
آرشیو سودان، که سوء استفاده از مجرمانی را که لباس غیرنظامی پوشیده اند و اغلب با پلیس برای حمله به معترضان هماهنگ می کنند، مستند کرده است، از این ادعا حمایت می کند. با این حال، مشخص نیست که این نویسندگان چه کسانی هستند و چه کسانی را محکوم می کنند.
«این تاکتیک [of wearing civilian clothes] برای دشوار کردن شناسایی استفاده می شود. برخی روسریها را دور صورت خود میپیچند… برخی دیگر با مردانی با لباس پلیس در وانتهایی که پلاک ندارند همراه میشوند.»
تظاهرکنندگان می ترسند که دیپلمات ها و ناظران خارجی آنها را با این مجرمان که لباس غیرنظامی پوشیده اند اشتباه بگیرند و به مقامات اجازه دهند تا سرکوب را تشدید کنند.
“O [police] آنها تلاش می کنند تا جنایات خود را سفید کنند و قتل های بیشتری را توجیه کنند. اعتراضات همیشه مسالمت آمیز بوده و هیچ کس سلاح حمل نمی کند. از کودتا تا این لحظه، ما تقریباً 120 شهید داریم.»
الجزیره چندین بار برای اظهار نظر با سخنگوی پلیس، سرتیپ عبدالله بشیر البدری تماس گرفت، اما او پاسخی نداد.
مصونیت کامل
افسران پلیس سودان در برابر اقداماتی که در حین انجام وظایف رسمی انجام می دهند، بر اساس ماده 45 قانون نیروی پلیس این کشور و ماده 35 قانون آیین دادرسی کیفری از مصونیت برخوردار هستند. این قانون به همه مقامات، نه فقط افسران پلیس، مصونیت می دهد.
اما دی ناپولی، وکیل در Redress، یک سازمان غیرانتفاعی که از اصلاحات قانونی برای بهبود حقوق بشر در سراسر جهان دفاع می کند، به الجزیره گفت که این قوانین به پلیس اجازه می دهد بدون مجازات کامل مرتکب تخلفات جدی شود.
او گفت: «قوانین بینالمللی میگوید که مصونیت برای نقض جدی حقوق بشر غیرقابل قبول است. «اصلاحات قانونی نیاز اولیه است [in Sudan] زیرا شما نمی توانید مبنایی برای پیگرد قانونی داشته باشید مگر اینکه قانون این پیگردها را اجازه دهد.”
طبق قوانین سودان، تنها رئیس دولت یا وزیر کشور می توانند مصونیت یک افسر پلیس را لغو کنند. الجزیره از نبیل عبدالله، سخنگوی ارتش سودان پرسید که آیا از زمان کودتای نظامی، هیچ افسری مصونیت خود را برای کشتن معترضان از دست داده است؟
در حالی که عبدالله از پاسخ دادن خودداری کرد، اما مخالفت خود را با برچسب زدن به قدرت نظامی در سال گذشته به عنوان کودتا اعلام کرد.
الجزیره همچنین از خلیفه احمد، دادستان سودان، نظر خواست، اما او به سوالات کتبی یا تماس های تلفنی از طریق نشریه پاسخ نداد.
به گفته الکاشف حسن، یکی از وکلای خانواده کمال، هم قانون سودان و هم کسانی که از آن دفاع می کنند وظیفه دارند به هر قیمتی از مقامات محافظت کنند.
حسن گفت که او چندین دادخواست به دادستان ایالت ارائه کرده است که از او خواسته است تا از رئیس پاسگاه پلیسی که کمال در آن کشته شده است، مصونیت خود را سلب کند.
حسن به الجزیره گفت: «دادستان همیشه ادعا میکند که در درخواستهای من اشتباهات رویهای وجود دارد، اما میدانم که او فقط در تلاش است از پلیس محافظت کند.
او گفت که فقدان پاسخگویی به افسران پلیس اجازه می دهد تا خشونت علیه معترضان را تشدید کنند، زیرا آنها جوانان را آزار می دهند، خودسرانه بازداشت می کنند و گاهی اوقات آنها را می کشند.
مانند بسیاری از خانواده ها، عزیزان کمال بر این باورند که شانس کمی برای عدالت خواهی در سیستم حقوقی سودان دارند.
گوادی، مادر کمال، گفت: «من چیز زیادی در مورد روند قانونی که در حال انجام است نمی دانم، اما خیلی طول می کشد. من به قانون، دادگاه یا دادستانی اعتماد ندارم.»