اعضای اپوزیسیون محافظهکار دولت را متهم کردهاند که با افزایش تنشها، مخالفان را ساکت کرده است.
یک قاضی بولیوی، لوئیس فرناندو کاماچو، رهبر مخالفان را به چهار ماه بازداشت پیشگیرانه در بحبوحه تنشهای فزاینده در این کشور محکوم کرد.
قاضی سرجیو پاچکو دستور بازداشت پیشگیرانه کاماچو، فرماندار منطقه سانتا کروز کشور، متهم به تروریسم را در جلسه امروز جمعه صادر کرد. کاماچو به زودی به زندانی در 25 کیلومتری پایتخت، لاپاز، منتقل شد.
در طول جلسه استماع مجازی که در ایستگاه پلیس در لاپاز برگزار شد، کاماچو یادداشتی سرکشی منتشر کرد که در آن اظهار داشت “او هرگز از این مبارزه برای دموکراسی بولیوی دست نخواهد کشید.”
دادستان ها ادعا کردند که کاماچو نقش کلیدی در ناآرامی های سیاسی در بولیوی پس از انتخابات سال 2019 ایفا کرده است، که منجر به برکناری اجباری رئیس جمهور چپ گرای اوو مورالس در آنچه برخی به عنوان کودتای جناح راست توصیف کردند، شد.
گروههایی مانند سازمان کشورهای آمریکایی (OAS) مدعی شدند که آن انتخابات مملو از تقلب بوده است و معترضان در اعتراضات به خیابانها آمدند که منجر به کشته شدن 37 نفر و برگزیده شدن جنین آنیز از جناح راست به عنوان رئیس جمهور موقت شد.
مورالس اولین عضو جامعه بزرگ بومی بولیوی بود که رئیس جمهور شد. پس از برکناری وی، برخی از مردم بومی ترس از عقبنشینی برای حقوق خود داشتند و انیز را به نژادپرستی ضد بومی متهم کردند.
تحقیقات بعدی ادعاهای تقلبی را که برای توجیه نصب آنز مورد استفاده قرار گرفت، مورد تردید قرار داد و حزب مورالس جنبش سوسیالیسم (MAS) در انتخابات 2020 پیروز شد و نامزد MAS را به ریاست لوئیس آرس ارتقا داد.
اختلافات از آن زمان تاکنون ادامه داشته است. در حالی که مورالس و متحدانش گفته اند دستگیری کاماچو گامی در جهت پاسخگویی به آنچه آنها کودتای خشونت آمیز می خوانند است، اعضای اپوزیسیون دولت را به استفاده از دادگاه ها برای سرکوب مخالفان متهم کرده اند.
دیسی چوک، نماینده مجلس شورای اسلامی، این حکم را “اقدامی عدالتخواهانه برای قربانیانی که هنوز برای عزیزانشان که در کودتا جان باختند عزادار هستند” توصیف کرد.
کارلوس مسا، رئیسجمهور سابق آمریکا در شبکههای اجتماعی آنچه را که «ربودن خشونتآمیز و غیرقانونی» کاماچو خواند، محکوم کرد.
تنش ها در حال حاضر بالاست و در ماه نوامبر اعتراضاتی در منطقه سانتا کروز به دلیل تصمیم دولت برای به تعویق انداختن سرشماری تا سال 2024 آغاز شد.
اعضای اپوزیسیون محافظهکار گفتند که این تأخیر انگیزههای سیاسی دارد و پیشبینی کردند که این سرشماری به نمایندگی و درآمد مالیاتی بیشتر برای منطقه، که پایگاه اپوزیسیون محافظهکار است، تبدیل شود.
دولت به عوارض ناشی از COVID-19، ادغام زبان های بومی بولیوی و این واقعیت اشاره کرد که بسیاری از کارگران در ماه نوامبر برای برداشت نیشکر به سفر می روند.
کاماچو به دلیل امتناع از حضور در برابر دادستان برای پاسخ به سوالات و متهم به کمک به رهبری اعتصاب سقوطی 36 روزه در سانتا کروز علیه دولت به زندان افتاد.
آنتونیو گوترش، سخنگوی رئیس سازمان ملل متحد، با ابراز نگرانی از وضعیت بولیوی، از همه بازیگران سیاسی و اجتماعی خواست حداکثر خویشتنداری را به خرج دهند.
