نمازگزاران در میدان وسیعی در داخل منطقه سبز بغداد، محل قرارگیری ساختمانهای دولتی و دیپلماتیک، گرد هم میآیند.
صدها هزار نفر از عراقی ها در یک نماز دسته جمعی در بغداد که توسط مقتدی صدر، رهبر بانفوذ شیعیان خوانده شد، شرکت کردند، اقدامی بسیار نمادین در بحبوحه بحران سیاسی بی سابقه ای که عراق را ویران کرده است.
در نمایش قدرت، الصدر از پیروان خود خواست که در روز جمعه در داخل منطقه سبز بغداد، منطقه ای به شدت مستحکم در قلب پایتخت که ساختمان های دولتی، سفارتخانه های خارجی و پارلمان عراق را در خود جای داده است، دعا کنند. از شنبه
حامیان الصدر در یک میدان وسیع در داخل منطقه سبز به طور معمول امن گرد هم آمدند، جایی که در گرمای سوزان تابستان ایستاده بودند و دمای هوا به 48 درجه سانتیگراد (118 درجه فارنهایت) رسید.
اذان برای نماز دسته جمعی به دنبال درخواست او برای برگزاری انتخابات زودهنگام بود، که بلوک سیاسی رقیب عراق – چارچوب هماهنگی طرفدار ایران – می گوید با وجود آخرین رای گیری ملی که حدود 10 ماه پیش برگزار شد، به صورت مشروط باز است.
![حامیان مقتدی صدر در نماز جمعه در فضای باز در میدان جشنواره های بزرگ در داخل منطقه سبز، در بغداد، عراق در روز جمعه، 5 اوت 2022 شرکت می کنند. [Anmar Khalil/AP]](https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2022/08/AP22217388473518.jpg?w=770&resize=770%2C513)
جناح های سیاسی عراق قادر به تشکیل دولت نبوده اند، حتی در شرایطی که کشور با فساد گسترده، زیرساخت های در حال فروپاشی و بیکاری دست و پنجه نرم می کند.
هواداران الصدر شنبه گذشته به دستور وی به ساختمان پارلمان در بغداد یورش بردند تا از رای گیری چارچوب هماهنگی برای تشکیل دولت جدید جلوگیری کنند.
تاکتیک مشابهی برای دعا و فشار توسط الصدر در اواسط ژوئیه صدها هزار مسلمان را به شهر صدر کشاند، منطقه ای در بغداد که به نام پدر کشته شده وی نامگذاری شده است.
محمود عبدالواحد، خبرنگار الجزیره که از بغداد گزارش می دهد، گفت که در حالی که برخی از معترضان در ساختمان پارلمان در حال بازگشت به شهر خود بودند، برخی دیگر به تحصن پیوستند.
“O [Friday sermon] واعظی تأیید کرد که این معترضان تا رسیدن به خواسته هایشان به تحصن خود ادامه خواهند داد. آنها می خواهند همه سیاستمداران فاسد را از بین ببرند.»
وی افزود: «به نظر می رسد که معترضان در حال برنامه ریزی برای تحصن طولانی مدت هستند تا زمانی که دستورات متفاوتی از رهبر خود دریافت کنند.
خطر تشدید
ماه ها مذاکرات پس از انتخابات بین بلوک الصدر – بزرگترین حزب در پارلمان – و سایر جناح ها نتوانستند بر سر دولت، نخست وزیر و رئیس جمهور جدید به توافق برسند.
اگرچه بلوک الصدر از نظرسنجی های اکتبر به عنوان بزرگترین بلوک پارلمان ظاهر شد، اما هنوز تا تشکیل اکثریت فاصله زیادی داشت.
در ماه ژوئن، 73 سیاستمدار آن در تلاش برای شکستن این بن بست استعفا دادند. این امر منجر به تبدیل شدن بلوک رقیب چارچوب هماهنگی به بزرگترین بلوک در مجلس قانونگذاری شد.
انتصاب اخیر وزیر سابق کابینه محمد شیعه السودانی توسط چارچوب هماهنگی به عنوان نخست وزیر خشم صدریان را برانگیخت و به تداوم اشغال ساختمان پارلمان منجر شد.
با وجود گروههای مسلح مرتبط با جناحهای سیاسی مختلف در عراق، سازمان ملل درباره خطر افزایش تنشهای سیاسی هشدار داده است.
روز چهارشنبه، الصدر خواستار انحلال پارلمان و برگزاری آرای جدید شد.
مخالفان او در چهارچوب هماهنگی پنجشنبه شب گفتند که به طور مشروط به این ایده باز هستند، که نشانه کاهش تنش احتمالی است.
چارچوب هماهنگی در بیانیهای کوتاه گفت: «حمایت خود را از هر راه قانونی برای حل بحرانهای سیاسی و تحقق منافع مردم، از جمله انتخابات زودهنگام، تأیید میکند».
اما این گروه گفت که “یک اجماع ملی در مورد این موضوع و ایجاد یک محیط امن” پیش نیاز چنین نظرسنجی هایی است.
بیش از همه، چارچوب بر اهمیت «عدم اخلال در عملکرد» نهادهای قانون اساسی تأکید کرد، که اشاره ای آشکار به اشغال فعلی پارلمان توسط صدریست هاست.
چارچوب هماهنگی شامل سیاستمدارانی از حزب نوری المالکی، نخست وزیر سابق عراق، دشمن دیرینه صدر، و حشد الشعبی، شبکه ای از شبه نظامیان سابق طرفدار ایران است که اکنون در نیروهای امنیتی ادغام شده اند.
بر اساس قانون اساسی، پارلمان تنها با اکثریت آرا منحل می شود. چنین رأیی می تواند به درخواست یک سوم قانونگذاران یا با موافقت رئیس جمهور توسط نخست وزیر صورت گیرد.